Képzési nap az Óbudai Polgárőrségnél

2019. november 16.

A 2019. évre vonatkozó Munkaterv alapján az egyesületi tagok a 16-ai szombatot, 10 órától 19 óráig a képzésnek szentelték.

 

Az első mozzanat keretében Kóczán Péter, az egyesület pártoló tagja az újraélesztéssel és az egyesület rendelkezésére álló LIFEPAK félautomata defibrillátor alkalmazásával kapcsolatos ismereteket elevenítette fel. Valamennyi résztvevő lehetőséget kapott a stabil oldalfektetés kivitelezésére, valamint a mellkaskompresszió szakértő felügyelet melletti gyakorlására. Megismerték a téli időjárási viszonyok hatását az utcán élőkre és a járőrszolgálatban végrehajtandó feladatokat, amennyiben segítségre szorulókkal találkoznak.

koczan1.jpg

A képzés második - az elsőnél jóval nagyobb időt igénylő - részében Csernák István irányításával speciális intézkedés-taktikai tréning (stressz-tréning) keretében két gyakorlati feladatot kellett megoldani.
Azt vizsgáltuk, hogy az egy rendőr - egy polgárőr összeállítású járőrt érő lőfegyveres támadás során - a rendőr harcképtelenné válásakor - a polgárőr hogyan kezeli a kialakult szituációt.
A másik esetben a polgárőr járőr tevékenységére voltunk kíváncsiak egy helyszínbiztosításra kijelölt területen, bonyolult körülmények megteremtésével (sértett, együttműködő és az együttműködést megtagadó személyekkel, fegyverekkel és más veszélyes eszközökkel).

sit_0.jpg

Valamennyien lelkesen, tudásuk legjavát adva vettek részt a feladatok megoldásában, alkalmazva a polgárőr járőr felszereléseit, folyamatos URH-s kapcsolatot tartva az ügyeletesi feladatokat ellátóval.
A gyakorlatok befejezése után a résztvevők elmondták, mit és miért tettek a szituációk kezelése során, mennyiben volt törvényes és szakszerű a munkájuk, megtekintették a tevékenységükről készített videofelvételt, majd mindezek alapján megfogalmazták a tanulságokat.

megbeszeles.jpg

Köszönet vendégelőadóinknak, a résztvevőknek és támogatóknak (kamerakezelő, rádiós).

 

További képek, infók Facebook-oldalunkon!